Nederlandse blokkeerlijst uBlock Origin

Gebruik Firefox met de uBlock Origin addon (let op: gewoon uBlock bestaat ook en is zoals AdBlock en AdBlockPlus bijna oplichting te noemen) voor de beste ervaring tijdens het webbrowsen. Blokkeer zo irritante ‘features’ van websites zoals trackingcookies, advertenties en zelfs een fors aantal cookiemeldingen.

Op een block list (blokkeerlijst?) staan regels die zorgen dat advertenties worden geblokkeerd. Vink ook de Nederlandse standaardlijst aan:

Omdat ik regelmatig storende elementen tegenkom, bouw ik aan een kleine verzameling blokkeerregels. Die kun je ook gebruiken. Kopieer/plak mijn regels en voeg ze toe aan je eigen filters. Of voeg mijn blokkeerlijst toe aan je eigen verzameling. Het laatste heeft het voordeel dat deze automatisch geüpdatet wordt.

Zelf toevoegen (na ze te hebben gekopieerd van https://peterarends.net/dutch-annoyances-blocklist.txt):

Of je abonneer je op mijn lijst https://peterarends.net/dutch-annoyances-blocklist.txt :

Je kunt overigens altijd de website vernieuwen zonder blokkades, daarvoor klik je op het powertekentje en vervolgens op het vernieuwentekentje:

De regels

Je kunt de regels zelf bekijken en ontdekken wat ze doen. De regel “www.marktplaats.nl##ul.mp-Listings–list-view.mp-Listings > li.mp-Listing–list-item.mp-Listing:-abp-contains(Topadvertentie)” houdt bijvoorbeeld in dat een specifiek blok waarin de tekst “Topadvertentie” voorkomt wordt weggehaald.

Bol.com


  • Gesponsorde producten worden weggehaald (19-11-19)

Funda


  • Uitgelicht door … wordt weggehaald (18-11-19)

  • Makelaar in de buurt wordt weggehaald (18-11-19)

  • Blikvanger wordt weggehaald. (18-11-19)

  • Melding over nieuwbouwprojecten wordt weggehaald. (18-11-19)

Marktplaats

  • Topadvertenties (14-11-19)
  • Dagtoppers (14-11-19)
  • Advertenties van bedrijven die bezorgen, dus met “bezorgt in” de advertentietekst (14-11-19)
  • Advertenties van bedrijven met website, dus met “bezoek website” in de advertentietekst (14-11-19)
  • Nog een advertentieblok dat ik even niet kan vinden (19-11-19)

Marktplaats zonder uBlock Origin en met inclusief mijn regels:

Bonustip over sortering

Het maakt niet uit of je op bol.com, marktplaats of funda zit. De sortering staat vaak op iets als “standaard” of “aanbevolen”. Zet deze altijd gesorteerd op iets anders zoals “van nieuw naar oud” of “waardering”. Aangezien je de sites bezoekt van bedrijven die geld verdienen belangrijker vinden dan jouw ervaring op de website, moet je sceptisch zijn over hun achterliggende algoritmes.

Is het blokkeren van advertenties eerlijk?

Jezus komt vaak goed weg met het stellen van een tegenvraag. Ik hopelijk ook. Vind je het eerlijk wanneer je over een weg rijdt of door een stad loopt en tegelijkertijd gebombardeerd wordt met advertenties die je niet wilt zien? Ik vind advertenties (visuele) vervuiling. Advertenties verleiden tot hebzucht. Ze worden je door de strot gedrukt. En ook al zijn de advertenties niet storend of zelfs leuk, het principe blijft gebaseerd op geweld en dwang.

Verder staan de websites mij vrij om mij de toegang te weigeren als advertentieverwijderaar. Tegelijkertijd sta ik vrij om een website zo weer te geven als ik zelf wil. Blijkbaar is het niet winstgevend genoeg om filteraars de toegang te ontzeggen.

Het is interessant om te zien hoe die advertenties zich ontwikkeld hebben op websites. Vooral bovenstaande websites die klein(er) begonnen zijn en de website tijdens hun groei letterlijk kapotgeoptimaliseerd hebben.