Afkicken van nieuws

De maatschappij heeft journalistiek nodig. Onderzoeksjournalistiek is relevant in elke samenleving. We hebben echte journalisten nodig die zich verdiepen in betekenisvolle gebeurtenissen en deze publiceren. Maar belangrijke bevindingen hoeven niet in de vorm van ‘nieuws’ verspreid te worden. Belangrijke en actuele ontwikkelingen zijn niet zo tijdsgevoelig dat ze alleen vandaag of morgen relevant zijn. Lange tijdschriftartikelen, documentaires en diepgaande boeken zijn prima media voor onderzoeksjournalistiek. Met ongeveer deze woorden sluit Rolf Dobelli zijn stuk Avoid News – Towards a Healthy News Diet af.

Rolf betoogt dat je zou moeten stoppen met het volgen van nieuws. Ik ben het daarmee eens. De belangrijkste redenen voor mij zijn:

 • > 99% van het nieuws is niet relevant en onbelangrijk voor mij. Elk uur dat ik eraan besteed, kan ik niet aan andere en voor mij belangrijkere dingen besteden.
 • Nieuws is gekleurd en misleidt, nieuws is overwegend negatief en manipulatief. Je kunt er niks aan doen, maar al het dagelijkse nieuws en de selectie ervan is gekleurd terwijl het meestal als objectief gepresenteerd wordt. Of het commercieel of ideologisch gekleurd is, maakt mij voor mij weinig verschil. Nieuws wordt grotendeels geschreven met andere beweegredenen dan het publiek te informeren en de waarheid boven tafel  te krijgen. Het draait niet om de ‘best interest’ (het beste belang?) van de ontvanger, er zijn andere beweegredenen.
  Documentaires zijn ook gekleurd. Maar dat wordt niet onder stoelen of banken geschoven. Laatst keek ik een speech van Gary  Yourofsky. Was het gekleurd? Ja. Was hij 100% eerlijk en oprecht in wat hij deelt. Wat mij betreft wel. Was ik het 100% met hem eens? Nee. Heeft hij mij aan het denken gezet? Yep.
 • Nieuws maakt je passief. Het zet je over het algemeen niet aan het denken zoals een goed boek, documentaire of blogpost kan doen.
 • Nieuws is verslavend. Rolf:

  News works like a drug. As stories develop, we naturally want to know how they continue. With hundreds of arbitrary story lines in our heads, this craving is increasingly compelling and hard to ignore. Why is news addictive? Once you get into the habit of checking the news, you are driven to check it even more often. Your attention is set on fast-breaking events, so you hunger for more data about them. This has to do with a process called “long-term potentiation” (LTP) and the reward circuits in your brain.

Zelf volg ik geen nieuws. Wel volg ik een aantal mensen op Twitter die als het ware een filter zijn tussen mij en het nieuws. Zo werkt je offline omgeving ook. Belangrijke dingen ontgaan je niet. Als het echt relevant is, hoor je het vanzelf.

Voor mij is het niet belangrijk om mee te kunnen praten over ‘actualiteiten’ met anderen. Ik snap dat het niet al te snugger overkomt als je niks weet van wat er vandaag of gisteren allemaal is gebeurd. Maar ja, gesprekken zoals die vind ik toch wat oppervlakkig. Het creëert ruimte om over dingen te praten die er wel toe doen. ?

Afgelopen week hoorde ik onze dominee zeggen dat het tegenovergestelde van liefde, onverschilligheid is. Los van dit onderwerp, dacht ik even bij mijzelf: “ben ik onverschillig?” Laat je niet misleiden door de drogreden dat als je geen nieuws meer volgt, je onverschillig zou zijn. Je hebt juist ruimte om ergens om te geven en er wat aan of mee te doen. Het volgen van nieuws geeft je de valse indruk dat je automatisch iets doet tegen al het onrecht, maar dat is niet zo.

Gedachteexperiment:

 • 5 minuten per week besteden aan nieuws en er 55 minuten actief wat aan proberen te veranderen
 • 55 minuten per week besteden aan nieuws en er 5 minuten actief wat aan proberen te veranderen

Voor mij is het duidelijk. Daarbij: vijf minuten per week besteden aan nieuws is meer dan genoeg om te voorkomen dat je een ‘ignorant fool’ wordt.

Verdiepen

Dat neemt niet weg dat het wat mij betreft goed is om je meer te verdiepen in bepaalde onderwerpen die vandaag de dag spelen.

 • Doe onderzoek naar ‘fast fashion’ en welke negatieve gevolgen het heeft. Of
 • duik in de top tien doodsoorzaken in de VS en wat voor verband er is met voeding.

Het verbaast mij dat mensen wel dagelijks het nieuws volgen, maar slecht geïnformeerd over zaken die wel van belang zijn (en waar je direct iets aan kunt doen). Ik begrijp het wel, het is makkelijk om het nieuws te volgen en je moet moeite doen om 1] het oppervlakkige te ontlopen en 2] uit te vinden wat belangrijk is en je erin te verdiepen. Wat mij betreft is het de moeite waard. Wat denk jij?