Introverte energie

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik introvert (intj) ben. Op een schaal van van 0-100 waar 0 extravert is en 100 introvert, scoor ik tegen de 100%.

Wat mij betreft is die score altijd neutraal. De ene score is niet beter dan de andere. Linkshandig zijn is ook niet slechter dan rechtshandig. Het ene persoonlijkheidstype kan wel prettiger zijn dan het andere om te hebben in specifieke situaties. Het is overigens ook niet iets dat je zomaar verandert (of moet willen veranderen) omdat er fysieke verschillen zijn in het zenuwstelsel.

De energie van iemand die extravert is wordt opgeladen door ‘externe stimulatie’ en ‘sociale prikkels’ (uitgaand) terwijl bij mij de energiebatterij leegloopt (in jezelf gekeerd). Aangezien ik tegen de 100% scoor, heb ik veel tijd alleen nodig. Die tijd alleen moet ook echt in afzondering zijn, zonder enige verstoring.

Als ik bijvoorbeeld meer dan een paar afspraken per week heb, is mijn energie de rest van de week laag. Ik heb dan niet de gelegenheid om voldoende bij te laden. Vandaar dat ik erg bewust met mijn energie om moet gaan. Bewust omgaan met je geld en met je tijd kan een uitdaging zijn. Maar bewust omgaan met je energie is veel lastiger. Er is niet één manier om het goed te doen. Voor iedereen is de aanpak anders, vanwege de verschillen in voorkeur.

Voor mij persoonlijk houdt het praktisch in dat ik niet doe aan mijn grootste energievreters. Dat zijn dingen zoals verjaardagen, borrels, netwerkbijeenkomsten, etc. Als er veel mensen bij elkaar komen gericht op één doel zoals een kerkdienst of lezing, valt het mee. Ook als ik anoniem op kan gaan in een menigte, denk de stad of een festival, is het prima te overzien. Maar op het moment dat er veel sociale interactie is, is mijn energiebatterij binnen de kortste keren leeg.

Als ik in een week teveel afspraken heb of te veel aan het bellen of mailen ben, voel ik mij uitgeput. Als ik uitgeput ben, kan ik mijn werk en andere verplichtingen niet goed doen en nakomen. En dat zorgt er dan voor dat ik in een neerwaartse spiraal terechtkom. Heb ik uit ervaring geleerd.

Voor mij is het perfect dat ik vanuit huis werk. Ook ben ik erg blij met het werk dat ik doe. Voornamelijk het programmeren en daarbij oplossen van complexe problemen en uitdenken van strategieën ligt mij goed. De verhouding tussen klantcontact en klantwerk moet alleen wel in balans blijven. Voor elke dag dat ik voor een opdrachtgever werk, moet ik niet een uur overleg hebben. Dat kan niet uit.

Het interessante aan dit alles is wat mij betreft dat ik wel hou van verbinding met mensen en daar zeker behoefte aan heb. Maar dat ik meer behoefte heb aan verbinding dan aan contact om het contact. Ik hou niet van oppervlakkigheid en ‘smalltalk’, maar van diepgang. Het liefste één-op-één of in een kleine groep over onderwerpen die ertoe doen.

Waarom ik dit deel? De wereld is grotendeels extravert en mensen die introvert zijn zoals ik worden daardoor niet altijd even goed begrepen. Ik neem daar graag wat verantwoordelijkheid in. Meer begrip is beter.